25 let od obnovení činnosti samostatného Pionýra

28.01.2015 - 00:42

Ano, je to tak, tento rok slavíme pětadvacet let od obnovení samostatné činnosti Pionýra (1990) a vlastně tedy i Pionýrské skupiny Záře.

Pionýr

Historie Pionýra se ale píše mnohem déle a lidé často na dobu strávenou na schůzkách a táborech vzpomínají v dobrém. Za celou tu dlouhou dobu prošly Pionýrem desetitisíce dětí a mladých lidí, kteří v něm prožili výpravy, dobrodružství, tábory, naučili se žít „běžný“ život či ocenit kamarádství. Někteří z nich si dobu strávenou v Pionýru nesou životem jako milou vzpomínku, někteří tu dokonce našli přátele na celý život a někteří zakotvili jako vedoucí a instruktoři předávající poselství Pionýra dalším stovkám dětí.

Podobně tomu tak bylo i na naší Pionýrské skupině Záři (dříve 230.), která působí na Bohnickém sídlišti již od roku 1977.

Málokdo také ví, že Pionýr v letech 1968 až 1970 již samostatný byl. Hlavně na tyto dva roky svobodného života navazuje v roce 1990 založením občanského sdružení Pionýr. Pro Pionýr je to tedy nyní nejdelší doba svobodného působení, pro Záři svobodné působení jediné, ale pevně věříme, že vám všichni, kteří se naší činnosti v letech 1977 - 1989 zúčastnili potvrdí, že oddílové schůzky i naše tábory byly svobodné už tehdy.

25 letům od obnovení činnosti Pionýra se věnují i média, a například na Českém rozhlase mluví k této příležitosti shodou okolností dva významní členové Pionýrské skupiny Záře – Martin Bělohlávek (jako předseda Pionýra) a Miroslav "Ajnštajn" Jungwirth (jako vedoucí Pionýrské skupiny Záře). Natáčení totiž probíhalo na oddílové schůzce našich Kulíšků ;-). Záznam z vysílání můžete nalézt zde.