72hodin - Záře pro Bohnice

16.10.2012 - 20:36

Rozhodli jsme se letos 13. října zapojit do projektu České rady dětí a mládeže 72 hodin – ruku na to!, a to aktivitou v Psychiatrické léčebně Bohnice, neboť je to místo, které se nachází velmi blízko naší klubovny a zároveň jsme jej považovali i za vhodné k tomu, abychom mu dobrovolně věnovali nějaké to úsilí.

Zároveň jsme jej považovali i za vhodné k tomu, abychom mu dobrovolně věnovali nějaké to úsilí. Ale záleželo nám na tom, aby to úsilí skutečně mělo nějaký přínos, proto jsme naše nápady konzultovali s druhou stranou. Nakonec jsme zrealizovali dvě aktivity: Zaprvé jsme uklízeli v areálu, například větší spadané větve, vesměs však dříví bylo již sklizené na hromádkách a celkově je celý prostor pěkně udržovaný. I tak ale bylo co dělat, hlavně pokud jde o vysbírání odpadků – odhozených papírků všeho druhu, nedopalků od cigaret, ale také oblečení apod.

Zadruhé jsme se rozhodli pacientům léčebny nabídnout jednu z typických činností, které (nejen) naše skupina dělává v rámci vlastních akcí – táborák, opékání buřtů a zpívání s kytarou. Tento čas s námi strávilo osm dětí spolu se čtyřmi pracovníky z dětského pavilonu a myslím, že velmi rychle došlo k navození přátelské atmosféry. Jen nás mrzelo, že jsme se s dětmi nemohli vyfotit – neměli jsme totiž souhlasy jejich rodičů. Takže jsme vytvořili alespoň fotografie našeho pracovního týmu – a ten nyní taky krátce představím: ze Záře se nás zapojilo 6 dospělých vedoucích a 4 děti, dále se k nám připojila vedoucí z jihomoravské pionýrské skupiny a také dvě dobrovolnice úplně zvenčí. Celá akce proběhla v dobré náladě a věřím, že si všichni odnesli dobrý pocit z vykonané práce. Návštěvníci z dětského pavilonu ocenili, že jsme jim tímto projektem zpestřili obvyklý režim, za což jsme stejně rádi i my.