Jarní prázdniny

16.02.2013 - 16:50

Vážení rodiče a všichni naši kamarádi. Dnes (to je v sobotu 16. února) jsme v pořádku všichni dorazili na pionýrskou základnu Jitřenka v Zelené Lhotě. Ani ve vlaku jsme naštěstí nikoho a nic nezapoměli. Kdybychom Vám měli vyprávět něco o počasí, tak je tu zataženo a tak drobně poletuje sníh, ale jinak je v okolí chalupy docela bahno. Naštěstí podle informací je na Špičáku spousta sněhu a mínus 2 stupně celsia. Další informace se zde budou průběžně přibývat a fotky naleznete ve fotogalerii. Už se nemůžeme dočkat zítřejšího lyžování.
Dnes večer jsme se ještě stihli rozdělit do oddílů a následně jsme zjistili, že budeme pomocníky při stavbě podzemní dráhy. Máme tři oddíly: Žluťásky, Zelenou zeleninu a SČP (Syndrom červených ponožek). A po večeři jsme si zahráli pár her. Ale také jsme se trochu poučili, protože nám Verča vymyslela takový malý test o tom, jak se chovat na sjezdovce.
Neděle 17. 2.
Dnes po snínadi jsem se oblékli do lyžařského a vyrazili do kopce na nádraží. Tam jsme si vyzvedli lyže a počkali na vlak, který nás dovezl až skoro ke sjezdovce. Letos jsme lyžovali na Špičáku. Rozdělili jsme se na 4 skupinky. Ti co stáli na lyžích či na snowbordu prvně si vzal na povel Obláček a šlo jim to naprosto skvěle. Po celých čtyřech hodinách lyžování nemáme ani jednu modřinu a všichni si to suprově užili. Nelyžaři se byli courat okolo sjezdovek a po kraji Železné Rudy. Cestou se dověděli něco o druhém nejdelším tunelu v republice a pořádně se vyváleli ve sněhu. Večer jsme se v rámci etapové hry snažili získat stavební povolení. Bohužel to nebylo tak jednoduché, jak jsme si předem mysleli. Jelikož nám ho již jednou zamítli, museli jsme si ho sehnat trochu jinak a zapamatovat si co nejvíce věcí a pantomimou je předvést a posléze správně zakreslit. Nebylo to vůbec jednoduché, jelikož s námi soupeřila i jedna "firma", která se snaží získat naše práva na stavbu metra. Ale všechno dobře dopadlo. Když jsme si zahráli ještě pár her, šli jsme se osprchovat a zavrtali jsme se do spacáků.
Pondělí 18. 2.
Dnešní vstávání bylo úplně jiné, než to včerejší. Nikdo po ránu nehulákal ani netrajdal po chodbách. Všichni spinkali, jako když je do vody hodí. Asi to lyžování mělo opravdu účinek. ;-) Jinak dnes se pro lyžování rozhodli i ti, co si včera byli zajezdit na lopatě. Nalákalo je vypravování ostatních, jak je to na svahu bezvadné.
Tak mám takový dojem, že z našich nelyžařů se během dneška stali lyžaři. Tak nadšené děti z lyžování jsem asi ještě nepotkala. Jinak všichni ostatní byli též spokojeni. Večer jsme si zahráli pár kolektivních her na podporu spolupráce. Jinak by se  nám zřejmě asi nepovedlo začít stavební práce.
Úterý 19. 2.
Říká se, že třetí den je krizový a tak jsme se dne na svah nevypravili. Vydali jsme se na výlet do Klatov. Tam jsme navštívili katakomby se spoustou mumií, ale opravdu opravdových mumií a hlavně s mumií Anežkou, o níž jsme shlédli i video. Pak jsme od obyvatel Klatov sbírali náměty na názvy stanic našeho nového metra. Poté jsme navštívili zdejší vlastivědné muzeum, kde nám o všem krásně vyprávěla paní průvodkyně. A nakonec samozřejmě rozchod. No a když jsme se vrátili do Zelené Lehoty, zjistili jsme, že už máme konečně sníh. Bohužel to nebylo tak, jak jsme si představovali - hrozitánsky to klouzalo - au. Večer jsme už začali se stavbou metra. Pomocí pěti surovin z blízkých továren se nám podařilo vystavět tunel, koleje, nástupiště, obložení stanice, informační panely i jezdící schody. No a teď už všichni spí spánkem spravedlivých.
Středa 20. 2.
Už je po kritickém dni, tak hurá opět na svah. Dnes si i ti, kteří přijeli s tím, že neumí pořádně lyžovat se vypravili na velký svah přímo na Špičáku. Vrátili se sice unavení, ale jako vždy spokojení - hlavně ti, co byli dnes prvně na Špičáku. Někteří se zde opravdu překonali. Večer tohoto dne jsme se konečně dostali k praktické stavbě. Každý oddíl stavěl vlastní tunel z věcí, které byli k dispozici. Ale nebojte, všichni uspěli na plné čáře, takže naše metro bude určitě bezpečné.
Čtvrtek 21. 2.
Tradiční vláček v 9:55 nás odvezl na Špičák. Tam tradiční čtyřhodinové lyžování. Tentokrát byli na svahu úplně všichni. A krom jednoho zaseknutí lanovky, se asi všechno točilo v normálních obrátkách. Lanovkou nahoru a pak hurá z kopce dolů. A když jsem se vrátili z lyžování čelaly nás na baráku palačinky, mňam. Po večeři jsme byli hodní a tak nám Anštajn (který přijel včera) hrál na kytaru. Bylo to moc super. Byli jsme jeden velký sbor.
Pátek 22. 2.
Den jsme začali závodem na nádraží. Před příjezdem vlaku, jsme si zahráli Kevina a bombu - vítězné družstvo získalo body do etapové hry. Poslední lyžování na Špičáku bylo sice chladné, ale užili jsem si ho, jak nejlépe to šlo. A divte se - všechny skupinky se podívali na černou sjezdovku. Jen jedna zůstala u dívání a ostatní jí sebekostě sjeli. Po příchodu do chaty na nás čekal chléb ve vajíčku. Po vydatné svačině jsme šli postavit sněhuláka a závodili jsme v letu s koštětem do kopce a zpět. Pak byla rajská a večerní program, kdy jsme navrhovali vzhled stanic našeho metra. Kdo dokončil stanici si mohl namalovat keramáčka.
Sobota 23. 2.
Tak dnešní den je bohužel už bez lyžování. Dnes od rána uklízíme, vytíráme a prostě dáváme celou chatu do pořádku, protože po nás sem přijede další parta, a samozřejmě tu nemůžeme nechat nepořádek. Ale už máme skoro všechno uklizeno a teď si hrajeme a odpočíváme před obědem. Po obědě ještěě zkoukneme film a fotky, a pak už do kopečka na vlak a domů (jestli úplně nezapadáme sněhem). Bude se nám stýskat.