První zimní příměstský tábor a Ledová Praha 2017

18.02.2017 - 23:15

Poprvé po dlouholeté tradici jsme o jarních prázdninách nevyrazili na lyžovačku, ale rozhodli jsme se pro pestrý program v Praze a okolí formou "příměšťáku". 

Vše započalo v pátek 3. února, kdy se konala Ledová Praha, pionýrská akce, během níž jsou zdarma/za sníženou cenu zpřístupněny zajímavé památky, muzea či výstavy. Našich celkem 10 dětských účastníků provedla atrakcemi Ledovky Verča - nejprve Muzeem lega, ve kterém se dětem podařilo vyrobit krásné modely domečků, silnic a další. Další návštěva spojila Muzeum voskových figurín a Muzeum čokolády Choco-Story, kde si děti nakoupily obří lízátka a další dobroty. Následná procházka přes Staroměstské náměstí na Václavák jedině prospěla.. Tam na děti čekala Nová budova Národního muzea s výstavou Noemova archa, kde si všechny děti přišly na své: děvčata si prohlížela hlavně vycpaná zvířátka, zatímco kluci trávili většinu času v dětském koutku řízením virtuální lodi. Poslední část nabitého pátečního dne vedla do Mořského světa na Výstavišti, kde děti objevovaly tajemný svět plný rybiček, hvězdic, želv a různých druhů žraloků. 

Následoval odpočinkový víkend a od pondělí se rozjel opět bohatý program. 

V pondělí se účastníci pod vedením Ditíka dopravili na Pražský hrad, kde si zahráli hru, která je tam pro děti připravena. Každému dítěti bylo přiděleno nějaké povolání a čekala na něj výstava o Hradě a České republice spojená s otázkami. Za odměnu se děti mohly vyfotit s královskou korunou a hermelínem a tuto fotku si rovnou ponechat. Nechyběla ani procházka po dalších památkách Hradu (Prašná věž, Katedrála sv. Víta, Rotunda sv. Jiří, Zlatá ulička) a první den byl hotov.

V úterý se akce ujala Terezka a zavedla děti do Národního technického muzea, kde mohly shlédnout zajímavé výstavy z různých technických oblastí (doprava, architektura, hutnictví, technika v domácnosti, měření času apod.). Další cesta vedla na Petřín, jak jinak než na Rozhlednu a do Zrcadlového bludiště. Největším zážitkem prý bylo to, že cesty byly hrozně zamrzlé a dostat se na kopec tak zabralo víc času než obě atrakce dohromady...

Ve středu děti s Terkou cestovaly minibusem do Šestajovic, kde si ve svíčkárně RODAS vyrobily svíčky, mýdla a podívaly se na film o samotné svíčkárně. Poté se všichni prošli po přilehlé minifarmě se zvířátky. Další část dne probíhala v naší klubovně, kde si děti vyrobily záložku speciální technikou z klovatiny, uměleckých kříd a vody. Ještě předtím, než to zaschlo a mohl se výrobek úspěšně zalaminovat, vyrazila celá parta do cukrárny a zpestřila si to ještě hrami. 

Ve čtvrtek se Jíťa vydala s dětmi na Lezeckou stěnu Mammut Holešovice, kde si každý vyzkoušel svoji "horolezeckou" sílu a výdrž. Poté následoval odpočinkovější program v Království železnic, kde si děti prohlédly jedinečný model české železnice včetně střídání denního a nočního cyklu. A střídání nocí a dnů nás pomalu přehouplo do pátku, posledního dne...

Pátek si vzal na starost Kuba Hruška mladší a program začal v OC Krakov nedaleko klubovny, kde si účastníci vyrobili (a záhy snědli) vlastní pizzu. Poté se přesunuli do Muzea hl. města Prahy nejen za stálými expozicemi (pravěk, středověk...), ale také za aktuální "Biografií v dobách minulých" a "Ať žije Hurvínek" - ta druhá obsahovala pochopitelně spoustu zajímavostí o postavách z Hurvínka. Navrch shlédli 3D projekci modelu Prahy a navštívili dětský koutek.
 

Sečteno a podtrženo, spousta míst, nových informací a zážitků s kamarády se dá zažít i kousek od domova.

Těšíme se na všechny příště!

Fotografie z akce naleznete v naší fotogalerii na tomto odkaze