Příměstský tábor Záře 2021

28.08.2021 - 11:18

 

V pondělí nám začal poslední týden prázdnin a sním i náš každoroční Příměstský tábor Záře.

První den jsme navštívili zámek ve Zruči nad Sázavou. Velmi jsme si prohlídku interiéru zámku užili a dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací o jeho historii. Po prohlídce nás čekala návštěva Kolowratské věže, kde jsme se seznámili s nejrůznějšími možnostmi obrany hradeb a jejich minulého využití. Jako další jsme navštívili výstavu Panenek a stavebnic, kde jsme objevili jedinečnou panenku s podobou princezny Diany a prohlédli jsme si nejrůznější modely postavené ze stavebnice Seva. Vodácké muzeum bylo další zastávkou při naší cestě za prozkoumáním Zámku ve Zruči nad Sázavou. Zde jsme se dozvěděli informace jak se postupem času vyvíjela kanoistika  a kdo jsou naši hlavní představitelé vodácké kultury. Poslední částí zámku, kterou jsmem navštívili byla Stezka rytíře Miloty, během které jsme si ověřili naše rytířské schopnost.

Během druhého dne nám počasí moc nepřálo, ale stejně jsme společně vyrazili za dalším poznáváním zajímavých míst naší republiky. 

Navštívili jsme jednu z našich národních kulturních památek, kterou byla Sklárna a Huť Jakub v Tasicích. Kde jsme se dozvěděli spoustu informací o různých možnostech zpracování a výroby skla. Kvůli špatnému počasí jsem změnili program a místo Ringellandu jsme vyrazili rovnou do Kutné Hory. Kde jsme prozkoumali Dačický dům, který byl plný interaktivních a herních prvků pro malé i větší. Také jsme se díky filmu s Dačickým dozvěděli více o historii Kutné Hory a v suterénu jsme si prohlédli výstavu o památkách UNESCO. Návštěvu Kutné Hory jsme zakončili prohlídkou Českého muzea stříbra spojenou s návštěvou podzemního dolu. V muzeu jsme dozvěděli spoustu informací o horninách, které se zde těžili a o jejich dalším zpracování. Také jsme se seznámili s postupem výroby Pražského groše.

Tvrz Hummer nás hostila během našeho třetího dne. Ještě před nástupem do našeho autobusu, jsme se na hřišti pořádně rozhýbali. Zahráli jsme si vybíjenou, trénovali jsme házení s ringo kroužkem a také jsme si vyzkoušeli vzájemnou spolupráci při hrách s padákem. Už před vstupem do Tvrze Hummer nás z dálky vítal železný drak, který nás všechny okouzlil. Ve tvrzi na nás následně čekal sám pan Král, který nás rozdělil do 8 týmů, ve kterých jsme následně měli za úkol plnit nejrůznější disciplíny, za které jsme získávali stříbrné mince, co nám v týmu hlídal určený pokladník. Každý tým měl za úkol splnit celkem 11 disciplín, například dobývání hradu, lovení ryb, vodní závod, střelbu na rytíře, střelbu z luku a další. Na oběd jsme si zašli do blízké restaurace. Po obědě jsme dokončili plnění úkolů a za odměnu jsme se postupně ve skupinkách svezli na vojenském speciálu Americké armády HUMVEE v prostorách speciálně upraveného terénního polygonu. Den na Tvrzi Hummer jsme zakončili vyhodnocením jednotlivých kategorií i s jejich drobným odměním.

Čtvrtý den příměstského tábora proběhl ve sportovním duchu. Společně jsme vyrazili  do Aquacentra v Hradci Králové, kde jsme si užili den plný plavání, dovádění na tobogánu, v brouzdališti na klouzačce nebo každou půl hodinu ve velkém bazénu ve vlnobiti. Návštěvu Hradce Králové jsme zakončili prohlídkou Obřího akvária, kde jsme viděli nejrozmanitější druhy ryb, které jsme mohli dokonce i nakrmit! Nejdříve jsme si prohlédli kostry piraní a jiných masožravých ryb společně s výstavou motýlů. Ve druhé části prohlídky jsme se ocitli na tropické lávce v deštném pralese, kde jsme sami na sobě poznali, co obnáší pobyt v tropech a ze které jsme měli možnost nakrmit rybičky. Po průchodu pralesem jsme sestoupili na dno do podvodního tunelu, kde jsme viděli společenství ryb z úplně jiného pohledu. Dokonce jsme měli štěstí a zahlédli jsme i rejnoka. Nakonci prohlídky na nás čekala ještě videoprojekce o přírodních krásách, kterou jsem shlédli v "Projekci U rejnoka“, kde jsme také měli možnost vidět krásné vodní želvy.

Poslední den příměstského tábora Záře, jsme začali tvořením svojí vlastní originální pizzi. Nejdříve jsme si z připraveného těsta pomocí krouživých pohybů vytvořili základ, který jsme následně poctivě potřeli rajčatovou omáčkou a posypali pořádnou vrstvou mozzareli. Když jsme byli s podkladem pizzi hotový přišlo na řadu konečné zdobení, kde se teprve ukázalo jak je kdo kreativní a co komu nejvíce chutaná. Mohly jsme si na pizzu dát kousky rajčat,olivy, ananas, kukuřici , houby nebo dokonce i hranolky, ale jenom sedm a osmá patřila do pusy. Potom jsme si pizzu sami nabrali na lopatu a připravili do pece, když byla pizza hotová mohly jsme se pustit do jídla. Po gurmánském dopoledni nás čekala cesta na Laser game v Braníku, na kterém jsme se parádně vydováděli a hlavně si užili spoustu legrace. Každý si zahrál tři hry, během kterých jsme si vyzkoušeli různé herní módy a týmy. 

Celý týden příměstského tábora Záře jsme si moc užili a už teď se těšíme co společně podnikneme příští rok!